Você fala inglês?

Igår eftermiddag försökte jag hjälpa tre tjejer i tioårsåldern med hemläxor i engelska. Det var minst sagt lättare sagt än gjort. På pappret som de fått av sin lärare skulle de fylla i ord som “cupboard“ och “kitchen bench“. Det visade sig dock direkt att de t.ex. inte visste hur man säger ord som jag, mamma och pappa på engelska.. Som ni kanske förstår hade de  alltså ingen aning om vad de skulle svara på frågorna i hemläxan. De själva ville att jag bara skulle skriva svaret på ett papper och låta dem kopiera. Men som grädde på moset var den enda instruktionen jag fått: “du får inte ge dem svaret, bara hjälpa“.  Jaha, så det var vad jag på min knaggliga, väldigt begränsade portugisiska försökte göra, med hjälp av alla kommunikationssätt som finns.
 
På något sätt lyckades jag iaf hjälpa de tre flummiga flickorna och hemläxan blev färdig. Men frågan är ju om det spelar någon roll om man skriver ett par främmande ord på ett papper när man aldrig har lärt sig de allra, allra viktigaste grundreglerna och fraserna. Den andra frågan är hur jag ska handskas med detta, och hur jag i fortsättningen ska lägga upp det för att det verkligen ska vara till någon hjälp...? Utmanande, är nog det bästa ordet att beskriva det med.
 
(Jag ber föresten om ursäkt för den 6 år gamla “signaturbilden“ som  dyker upp efter varje inlägg, men jag är inte teknisk nog att lyckas få bort den via surfplattan...)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0