Ett trångt liv

Som ni kanske förstått är det väldigt trångt och överbefolkat i favelan där jag bor (och i alla andra favelor), så någon tillskymmelse till lekplats för barnen eller trädgård finns inte. Dock finns det utanför huset där jag bor en liten klätterställning i trä med rutschkana, och dit gick vi imorse med barnen i den äldsta gruppen, alltså de som är ca 4-6 år.
För mig känns det som att det måste vara väldigt svårt att stimulera barnen i favelan (och vuxna också för den delen) tillräckligt. Det finns liksom ingenstans att ta vägen: man bor i ett trångt litet hus med hela familjen, och utanför huset är bara massa andra hus, mer eller mindre på varandra, och smala trappor och gångar. 
Visst kan barnen leka i dessa gångar, men med min uppväxt i bakhuvudet känns det väldigt begränsande och instängt. Naturligtvis kan man ta sig tid att “klättra“ ner för favelan och hitta en lekplats eller liknande där nere, men det är bland befolkningen här så att säga ingen vana.
Även på barncentret där vi normalt håller hus är bristen på plats väldigt påtaglig. Alla tre grupper (med ca 10-12 barn) har ett rum där de under dagarna leker, lär, läser, tittar på tv, dansar och även äter. Dessa rum är ca. 5x3 meter. Det finns ingen stans för barnen att vara ifred, göra något eget eller ens plats för att leka någon lek med mycket rörelse. Det är inte märkligt att det uppstår mycket små intriger mellan barnen, eller att läraren dubbelt så ofta måste säga “nej“ som “ja“. 
 
Med största sannolikhet beror dessa tankar och slutsatser på att jag är uppvuxen i ett av världens mest glesbefolkade länder.. där integritet står högst upp på allas önskelista. Jag menar, ingen här har ens antytt att de tycker att platsen inte räcker till. Och även om de skulle känna så, vad skulle man kunna göra åt det? Det finns ju knappast plats att bygga ut!
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Oj vad trångt!!! Det är så spännande att höra allt. Jättekul med bilder!

2016-04-01 @ 07:04:08
Postat av: Anonym

Oh my god, alla ledningar!😱

2016-04-03 @ 17:08:23
Postat av: Anonym

Där skulle jag inte vilja vara elektriker !

2016-04-04 @ 19:12:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0