The boss of the favela

Ja, vem är det egentligen?
Enligt en lärare på barncentret, Jaquline, är det drogdealarna, den så kallade maffian som styr och bestämmer. De senaste åren har dock den brasilianska polisen gjort en rejäl satsning på Rochina (min favela) och försökt få läget under deras kontroll. Enligt Jaquline har detta bara förvärrat situationen här och gjort vardagslivet mer riskfyllt. Förut visste man vilka som styrde och vems regler man skulle förhålla sig till. Så länge man håller sig på rätt plats och inte lägger sig i är maffian inget hot. Polisen förde dock med sig motsättningar och obalans till favelan. Nu vet man inte längre vem som bestämmer, och enligt Jaquline har brottsstatistiken därför gått upp. 
 
(Jag vill passa på att säga att jag inte har varken statistik eller annat bevis på det här, utan jag ger bara de uttalanden som jag hört vidare.. )
 
För mig känns det väldigt suspekt att man tänker tillbaka på tiden då maffian hade all makt som “bra“.. eller i alla fall “bättre“. Men när det kommer till samhällsfrågor är vi ju så otroligt formade av det samhälle och den kultur vi växt upp i. Faktumet att polisen (för att inte tala om kyrkan och politiker) i så många länder, även Brasilien, är så otroligt korrupt kan också vara svaret på många frågor. 
 
Frågan som mina kollegor här ställer är: Om det var bättre och framförallt säkrare när maffian styrde, vad spelar det för roll att de är maffian? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0