Dinner with a view

Igårkväll blev jag och ett gäng andra volontärer hembjudna till en man här i favelan som heter Artur. Han drömmer om att öppna en restaurang här, och ville pröva sitt koncept med oss. Vi klättrade lite högre upp i favelan ledd av en annan man som heter Sam, som sedan 2009 har gjort dokumentärfilmer om Rochina och bott här till och från sedan dess. 
Av honom fick vi i förväg detta blad:
 
 
Maten smakade fantastiskt och utsikten var otrolig ! Eftersom jag varje dag äter på barncentret äter jag i veckorna mest ris, bönor och någon typ av kött. Alltså inte särskilt varierat (med vissa undantag) så det var väldigt kul att prova något nytt!
 
Här är lite bilder från kvällen: 
 
 
Under kvällen visade Sam oss några klipp från de dokumentärer han jobbar på. Han fokuserar främst på hur Rochina har förändrats, och framförallt inte har förändrats, sedan polisen invaderade falevan 2011. I de äldsta klippen såg vi hur människorna var hoppfulla inför händelsen, och upprepade gånger berättade om att staten lovat att städa upp gatorna, förbättra de sanitära förhållandena och göra favelan till en säker plats. Till ett bostadsområde mer eller mindre som vilket som helst. 
 
Klockan 04.00 på morgonen stormade polisen och militären in i favelan, tungt beväpnade och delvis i pansarfordon. De stannade ett par timmar och "visade sin styrka och makt", som det beskrevs i filmen. Dock hade de innan förvarnats att detta skulle ske, så de människorna som polisen egentligen ville åt lämnade favelan för ett par dagar  för att sedan komma tillbaka och fortsätta som vanligt.
 
Polisen är officiellt sett fortfarande "kvar" i favelan, men de tar sig aldrig längre än ett par gator upp, vilket har gjort att problemen bara förflyttats högre upp. Dit kan inget fordon ta sig, och knappt någon som inte bor där kommer dit. Alltså har i princip inget förändrats: favelan är fortfarande en blandning av soptipp och bostadsområde, drog- och vapenhandeln pågår i lika stor omfattning som förut, och de sanitära förhållandena är oförändrade.
 
Förtroendet som polisen faktiskt lyckades skaffa sig för ett litet tag försvann alltså lika fort som det kommit, och efter att en av de högst uppsatta inom polisen blivit dömd för misshandel och mord av en man här i favelan började man längta tillbaka till tiden innan polisen kom. Politikerna slutade bry sig och intresset för att rusta upp favelan försvann. 
 
Så vad ska man göra? Och vem ska göra det? 
Jag tror att alla myndigheter i Rio måste samarbeta om något ska kunna förändras. Polisen måste skaffa en hållbar plan, för befolkningen här VILL ha pilisen här, precis som i alla andra delar av staden, men inte så som det fungerar (/inte fungerar) just nu. Staten måste satsa på att rusta upp favelan och utbildningsnivån måste höjas. Skolor måste bli bättre och barn måste få chansen att bli större, växa mer och växa utanför boxen de växer upp i idag. Det måste ske en attitydförändring på något sätt, för att människorna ska kunna inse vad de själva kan göra för att bidra.
 
Det här stället och människorna jag möter har så mycket potential.. De är kreativa, hoppfulla, godhjärtade och fulla av vilja. De måste bara på något sätt få en ny start, en vändning. 

Kommentarer
Postat av: Pappa

Vill att du ska veta att jag läser dina uppdateringar ! Kram !

2016-04-10 @ 08:08:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0