gör om oss till barbiedockor och räkna varenda kalori vi äter

Här om dagen när jag slog på min tv och så småningom kanal 3 fastnade jag framför Victorias secret fashionshow. Detta program är en modevisning med många av de modeller som anses vara “sexigast i världen”, ett program som alla barn och tonåringar med drömmar om att bli modell ser. Jag som faktiskt tycker att program som detta och Top Model brukar vara intressant fastnade vid tv-rutan. Efter ungefär 10 minuter hade jag sett minst 4 tjejer där man tydligt såg revbenen och lika många där höftben eller andra ben stack ut från kroppen. Är det verkligen så media vill att vi unga kvinnor ska se ut, att det är den kroppen vi ska sträva efter att få?

Ska jag i framtiden försöka få mina barn att se ut såhär för att de ska kunna  känna sig snygga? Det skulle aldrig hända, ut och spring eller lek och tryck sedan i er massa mat. Barn ska inte se kroppar som dessa som förebilder, det är bara helt absurt.

För att kunna få den perfekta kroppen, som inte ens är perfekt, måste man antingen vara född med precis rätt gener som ser till att man inte får varken muskler eller fett på kroppen -eller så måste man rent ut sagt plåga sig, både fysiskt och psykiskt. Reklambilden här under påstår att dessa 7 kroppar är av 7 olika slag, att varje kvinna ska kunna hitta en stil. Har skaparen av denna reklambild någonsin tagit ett steg ut genom dörren, eller ens en titt ut genom nyckelhålet?

För mig är dessa modeller smala, för smala. Ingen av dem har muskler och knappt underhudsfett. Jag, som till och med ligger på gränsen till att ha för lågt BMI känner mig förfan överviktig när jag ser dem här kropparna. “En stil för varje kropp”? Ta dig i revbenen och titta ut genom fönstret i 5 minuter så ska du se att inte en enda kvinna med en sånhär kropp kommer dyka upp.

För att vara modell krävs det oftast att man är över 175 cm, och de flesta väger under 55 kilo. Detta resulterar i ett BMI som säger att man är underviktig. Alltså krävs det att man är underviktig för att kunna bli modell. Vad är det för stolpskott som säger att vi “kunder” vill ha det så?

För det första är det extremt farligt att vara för smal, lika farligt som att vara för tjock. För det andra så har ju dessa modeller inte tillräckligt mycket muskler för att kunna lyfta ett mjölkpaket från kylen till matbordet. Kroppen ska inte vara uppbyggd på det sättet, om man äter och motionerar rätt så blir inte detta resultatet.

Kroppen ska vara lagom tjock, vältränad, frisk och välmående. Inte för tjock och inte för smal. Man ska äta mycket och man ska röra på sig mycket, och även om man inte rör på sig så måste man äta. Rör man på sig mycket, måste man äta mycket -svårare än så är det inte!

Vem skapar medias ideal?

Vem är det så som säger att modellerna ska vara så smala, vem är det som sätter upp ideal som leder till att många kvinnor dör i olika former av matstörningar varje år? Kanske är det vi själva, det sägs ju att marknaden bara ger oss det som vi vill ha, det som säljer. Men jag tycker att det har gått över gränsen, att kräva så smala modeller till priset att fler och fler väljer att svälta sig själva för att känna sig snygga.Det är inte värt det.

Jag tror att det hela har blivit en ond cirkel, media lanserar alldeles för smala modeller och vi vanliga människor tror att det är det rätta, snygga och hälsosamma, därför följer vi efter och ändrar hela vår livsstil och syn på mat för att passa in. Men jag tycker att media borde ta det första steget och vända det här upp och ner, de har ju makten att göra det. Ta bort dessa ohälsosamt smala modellerna och ge oss snygga, kurviga, friska och nyttiga kropparna!

Media hindrar oss att leva livet på rätt sätt. Mat ska vara kul, gott och roligt. Mat är livsviktig, och likaså träning och stimulering av kroppen -men man måste kombinera dem och få lagom mycket av båda delarna.

Från och med nu blir det inget mer Victorias secret fashionshow för Rebecka Ambjörnsson, inte förens alla modeller lagt på sig minst 5 kilo och har klarat det extrema testet att skaffa muskler så att de orkar bära hem 2 mjölkpaket från affären. Tack för mig.

.

.

“I figure life’s a gift and I don’t intend on wasting it. You don’t know what hand you’re gonna get dealt next. You learn to take life as it comes at you… to make each day count. ”

-Titanic, Jack Dawson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0