Betyg i tidigare ålder...?

Jag ska lämna invandringen för ett tag, lär dock inte hålla allt för länge med tanke på alla kommentarer på senaste tiden..
Nu tänkte jag gå över till diskusionen om att barn ska få betyg i tidigare ålder, vilket i det här fallet innebär årskurs sex. Jag känner mig faktiskt ganska dubbel inför denna fråga, men om jag var tvungen att ge ett direkt svar så skulle det vara ett Nej. Jag tror inte att varken prestationsförmåga eller motivation höjs av betyg tidigare, snarare tvärt om. De elever som är duktiga i skolan vet om det och behöver ingen extra bekräftelse på detta genom betyg. De elever som har det svårare i skolan tror jag dock kan drabbas på ett negativt sätt, genom att man sätter en stämpel i pannan på dem med dåliga betyg. Elever som har det svårt i skolan behöver inte heller få det bekräftat på ett papper, de vet redan om det genom utvecklingssamtal osv. Därför tycker jag att dessa elever istället ska få mer hjälp, förhoppningsvis behöver lärarna inte betygskriterier för att avgöra hur pass mycket hjälp en elev böhöver och därför anser jag inte att betyg i en tidigare ålder behövs.
 
Istället för att döma eleverna när de är barn om hur pass bra de sköter sig i skolan tycker jag att de under mellanstadiet och början av högstadiet ska få all hjälp de behöver för att få en bra skolgång , för att sedan få chansen att se hur bra man faktiskt lyckats i åttonde klass där de första betygen ska sättas. Att betygsätta barn redan i mellanstadiet kommer bara sätta högre press och på så sätt bidra till fler skoltrötta ungdomar och mer skolk. Jag tror även att det finns risk för större klasskillnader, barn som har det svårt i skolan blir genom betyg stämplade som "tröga" och då ökar risken för utanförskap och på sin höjd eventuellt även mobbning. Detta är inget som jag vill riskera. Låt barnen vara barn så länge som möjligt och ge dem istället för ett papper med domar en bra, individuellt anpassad skolgång tills de är mogna att få sina första betyg.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0